Kurv

Artikel: Februar to do’s – slutspurt på blomsterløg

FEBRUAR TO DO

4 tips til en sidste blomsterløgs spurt

Tip nr. 1: Bier og sommerfugle elsker Allium

I Adiso plejer vi at sige: Det vi mennesker har godt af, det har insekterne også godt af. Og Allium gør os bare godt. Alle allium er elsket af bier og sommerfugle. Og du kan vælge at sætte ens farver, så bliver det mere roligt – eller blande, så højner du energien lidt i dit sansemodtage system. Allium har også den fantastiske egenskab, at de danner blade meget tidligt og det snyder forårs fornemmelsen kraftigt frem. Hvis du har tendens til vinter tristhed, så vil allium tit muntre dig op helt tidligt, når den viser sine første blade nede på jorden. Allium blomstrer måske lidt kortere hvis du planter dem i foråret, men til alle os, der får lyst til at plante, så kan vi nå det endnu.

Tip nr. 2: Allium og prærieliljer er dådyr, mus og rotte resistene

Vi har brug for ikke at blive invaderet af dyr, der stresser os. Egern, mus, rotter og den slags – ingen af dem gider Allium (prydløg) eller Camassia (Prærieliljen). Hverken blomsterløget eller når den blomstrer. Og faktisk gider dådyrene Derfor kan du lave kæmpe områder med præcis de her typer – udenfor hegn, i indkørsler eller ved steder, hvor der typisk kunne være skadedyr – og så kommer de her smukt. Så i år skal vi have flere tæt på skraldespandende.

Tip nr. 3: En kontrast får noget til at stå frem

Den mørke Fritilaria Persicaria er så skøn tæt på. Brug en kontrast til at få farven frem. En mørk blomst kan nemt blive kedelig eller forsvinde og slet ikke komme til sin ret hvis ikke den har et lyst bagtæppe. Tænk på kontrast som et slags spektrum. Jo mere kontrast, jo mere kan du se farverne og jo mere inspirerende og legende bliver udtrykket. Men det kan ende i en overstimulerende rodet farvelade butik, Jo mindre kontrast, jo mere ro, og jo mere blender ting sammen og i yderste konsekvens ende fadt. Test farver fx ved at pinne løs på pinterest. Find et sweet spot, der indfanger noget du kan mærke føles rigtigt. Når noget kommer fra hjertet bliver det som regel godt uanset hvor på spektrum det ligger. En overraskende kontrast til mørk lilla er faktisk orange. Men en hvid skærmblomst ku være smukt, lime, lys blå eller en dristig lyserød. Åh det er sjovt at lege med. 

Tip nr. 4: Højder kan bruges som afskærmning men også udsigtspunkter

En enkelt høj plante som f.eks. Eremurus Robustus – Kleopatras Nål – kan både afskærme og være udsigt. Vi ved at et godt ryglæn og sider sænker hjerterytmen og giver ro. Ofte forbundet med en god udsigt. Når man skal plante sådan en kæmpe løg ting der ligner en edderkop så er dræn super vigtigt og den bliver faktisk god at plante her i februar tidlig marts.

Kontraster bare i blomsterløgene

Her er eksempler på kontrast farver der kan fremhæve hinanden hvor vi går ret langt ud i kontrasten

Udsigts punkter bare med blomsterløg

Store partier af ens blomster kan give en ret fantastisk udsigt. Her er fire gode valg, der egner sig godt til at være i en stor flok med sig selv

Mere tone i tone frem for kontrast

Her har vi sammensat blomsterløg, der er mere tone i tone – altså i den anden ende af spektret – som er mere roligt.