Kurv

Adiso Brevkassen: Græsplænen i marts?

Hvornår kan man begynde at slå sit græs igen?
Hvornår kan man begynde at gøde græsplænen og bedene?
Hvornår kan man sætter potter med blomster ud?
Hvornår kan man så sommerblomster?
Kan stedmoderblomster/ hornvioler tåle frost?
Hvilke stauder er gode til regnvåde somre (tror jeg skal satse på nogle nye plantetyper 😉🌸) uden ret meget sol?
Hvornår er det bedst at beskære lavendel/ roser/ hortensia?

Jeg regner med at gøre forsøget igen i år og prøver at få ungerne lidt med ud i haven … wish me luck 🤞

 

BREVKASSE SVAR:

Der er to måde at svare på græsplæne svar. Den normale måde er: vent med græsplænen til der er over 7-8 grader i snit i døgnet. Og så en hel masse teknisk som I kan google jer til – meget nemt – og HELT efter bogen.

Og så er der vores måde, som altså jo nærmest lyder doven, UNDSKYLD!!!

Den handler om at mærke efter – hvad længes du efter i år?  Er det at gøre rent i huset? Eller at lave dit hus hyggeligt så der er dejligt at være? Det ene skal gøres, og ja det kan gøres på de hyggeligste måder, der giver energi. Det er så meget båret på energi, at jeg har måtte leve med at min kære mand har slået alle forårsblomsterne ned en gang – for NU var han klar. NU kan han godt se, at det, der stritter, skal have lov at stå. Nogle gange gøder vi – andre gange ikke. Det er ikke ret vigtigt, hvad du gør med din plæne – naturen har en hang til at gøre det den har brug for og græs er MEGET stærkt. Vi ved godt det ikke er det boglige korrekte svar. Men…

POINTE: #Naturing er til for os – det er her vi finder vores ressourcer.

Hvis du finder energi ved at gøre rent og rydde op – så er det herligt! Slå jer løs. Bare du ikke griber naturen an som en to-do liste, der forhindrer dig i at VÆRE i naturen. Det er da fantastisk hyggeligt at lave en kom varm dampende te og lytte til pipperne eller ringe til en god ven, mens vi roder derude. Bare HUSK en ting. Haven er til for DIG! Ikke omvendt. Det er ikke en to-do liste du skal igennem – den skal passe til hvem du er. Så hvis du har LYST til at gøre, fordi det BETYDER noget for dig og er HYGGELIGT, så er det godt. Livet skal leves ikke luges.

Wish me luck – ungerne gerne skal mere ud i haven.

AHA! Se det er jo nøglen. Altså det er jo mega sjovt at fokusere på – DET er vi gode til! Børn elsker den mos vores plæne får. Sanseligheden i mos er fantastisk. At se på, at have under fusserne… ok… det er IKKE egnet til fodbold – det er sandt. Så til tider kan mos blive lidt for meget – så kratter vi en tur og googler nyeste viden om det – og gør det, der passer os.

Så når I får lyst til at være praktiske – og alligevel vil have børnene ud i haven osv.

Så kan I med fordel indele tankerne i almindelig rengøring – som I kaster jer over (google og I får svar – eller gør noget og se, hvad der sker) – når det passer jer. Pointen er at få haven omdattet, så den er præcis så rengøringsvenlig som I ønsker. En haves kan gøres MEGET nem at holde – og det har INTET at gøre med mængden af blomster. Det her foto kan f.eks. få dig til at fokusere på… unger der hygger i haven? Eller F.eks…. Kigger i grundigt efter på billedet? Kan I se det faktisk er meget mos der er omkring de fliser? Det ved jeg godt alle anbefaler at få væk hvert år osv. Men… Vi kan love jer for de to madammer har nydt at dykke fødderne ned i den dybe mos, der synker sig rundt om foden. Spørger du dem, så er mos meget dejligere og blødere end græs. Den eneste grund til vi ikke har det over det hele er at det ikke stærkt nok til fodbold. Så engang imellem kratter vi og forfrisker vi osv. Det vi synes er spændende er at fokusere på, hvordan vi får de unger ud i haven.

Vi er mere eksperter i #naturing end i haverengøring 

Rengøring er ikke forkert. INTET er forkert. Den slags rengøring, der er nippe agtigt, meditatigt og med fuglepip er selvfølgelig også #naturing. Men den slags haverengøring, der er båret af pligt og en følelse af at vi BØR gøre – den er vi ikke ret gode til at hjælpe med. For vi har bare ikke sådan et gen i os. Vi er ude på at hjælpe jer med at skabe transformation i jeres uderum – der skaber transformation i jer selv. Det kan koste penge ja. Vi bruger rask væk penge på lamper, køkkener, tøj, tasker, møbler. Hvorfor så ikke bruge penge på noget, der gør jer ROBUSTE, GLADE, og BEDRE til at gøre alt det I skal gøre? Og så er der jo også de her fantastiske gratis dele grupper og gratis bytte – til enhver, der er super ihærdig.

Et uderum med sjæl er noget alle har ret til. Alle kan få.

Vi er helt seriøse. Vidste I f.eks. at et brækket ben heler 3 uger hurtigere, hvis man sidder 1 time om dagen ude i naturen? 3 UGER!!! Er det ikke bare syret og vildt??? Vi samarbejder faktisk med hospitaler og plejehjem, der køber blomster af os, fordi de VED, det virker. Der er indtil videre et universitet, der har samlet 25 grunde til, hvordan det kan være naturen er så helende og forebygger stress. Hvorfor fylder naturen en op med alt det gode? En af grundene er, at bare det at være ude – og sænke skuldrene – får os ned i det parasympatiske system. Det er her man er, når man slapper godt af. Og når man er der – så – er der noget der tyder på at kroppen går i gang med at lave sin opbygning – reparere – eller hvad man skal kalde det. Og det at få sænket skuldrene er der en masse teknikker, vi gerne vil dele ud af. Hvis I først et med på følgende: Det er en fuldkommen myte at en have fyldt med blomster – kræver mere. Det er simpelthen den største fejlagtige holdning, der har udbredt sig i mands minde. MEN! Måske er den udbredt fordi folk vælger stauder der ikke er stærke – og selvkørende. Det er så her, hvor I kan bruge os. Vores udvalg er altid baseret på ting, der kan holde, særligt udvalgte stauder der er stærke – og som I ikke går galt i byen med. Det er også derfor der er en masse stauder vi ikke har. (I altid velkommen til at spørge om det er fordi vi har udsolgt – eller om det er fordi vi ikkke ser den som selvkørende nok)

Den næste del af spørgsmålene har på samme måde to sider.

Blomster – liv – hvad kan tåle hvad? Hvad kan man vælge nu`? Ja hornvioler kan tåle det hele – bare gå i gang. Vi har kun den sorte i vores butik da alle andre har smukke farver I kan finde – så kør endelig ud og støt nogen lokalt. I marts er hornviolen og blomsterløg næsten det eneste, der blomstrer, og den er jo faktisk en undervurder genial ven, for den blomstrer igen og igen og igen og kan endda klare at tørre ud og komme igen. Og der ER ikke så meget at vælge imellem i marts måned.

Det er det ultra korte “korrekte svar”. Men vi vil så gerne have, du/I mærker efter selv. Min kære afdøde mor – plejer altid at sige: Det er meget simpelt Ida, planter helt ligesom mennesker. Hvis en plante ikke kan lide, hvad du siger til den – så kan du bare sige noget andet”. Det var lige inden hun døde. Jeg havde mødt en landskabsarkitekt, som var sindssygt sød, som talte meget om, der var noget rigtig og noget forkert og hun mente Adiso var meget rigtigt. Det var ren ros. Men… Det endte med en tur hjem til mors sygeseng med spørgsmålet: “hvorfor giver det ondt i maven når det egentlig var ros?” Og det var her morsan sagde de bevingede ord, som jeg aldrig glemmer. Hun vidste aldrig noget om forskning og health design og alle de fine ord vi bruger nu. Hun sagde bare altid:

“Kom… Alle sammen… I skal lige ud og se noget i haven…” og så fik hun os til at liste ud i haven, hvorefter hun som oftest pegede på et eller andet mirakel fra jorden, der absolut overraskede i form og farve. Hun kunne juble over en skævert, en bastard, et pragteksemplar og et vildskud. Hun var da ligeglad. Hun mærkede bare  at en tur i haven gjorde os glade. 

Og hvis vi glemte det – kunne vi blive mindet om det med rejeinvitation i haven – frokost invitation i haven – te invitation i haven – en is i haven – jamen hun havde mange undskyldninger for at få os alle sammen ud i haven.  Hermed også til dine unger. Mad i haven på kryds og tværs. Spil i haven. Eventyrlæsning i haven. Kæmpe hængekøjer i haven. Tæpper på plænen. Hvis du er nysgerrig på mere, så se et udvalg af de eksempler vi har lavet med leg i haven under inspiration på Adiso forsiden. Men vi kan sige en ting. Når man har fundet på nok små eksempler hele livet så får man en voksen datter der kører videre. Claradatter havde f.eks. karantæne picnic igår med sin veninde, hvor de mødtes i haven og sad på hver deres tæppe og nød solen og spiste en lille picnic. Se DET var en fest. 

Og det er jo sandt. En kedelig terrasse skaber modvilje mod at gå ud – men lidt blomsterpynt på den – og voila. Se hvad der sker, hvis du lægger et tætte på bænken med nogle friske æbler og nogle glas. Så kan det godt være der pludselig har en ide om en picnic på plænen. Og i forhold til blomster, der lokker så har vi Euphorbia vortemælk ståenede i udsigten. Han står TOP klar til at pynte i haven og i krukker. Skaf ham og hans venner og I vil opdage en ven, der gør os glade hele året og som kun står lidt smukkere, når man piller visne grene væk, men på afstand kan man nærmest ikke se grenene, så sej er Hr. vortemælk til at skinne! Vi har flere gode eksempler – se link nederst til månedens anbefalinger.

Giver det mening so far?

Hvis du har tid til både at gøde og skabe stemning for picnic så perfekt. Hvis der kommer kulde så bare hold øje evt lige hiv dine nyligt plantede blomster ind for natten eller giv dem picnic tæppet. Du kan altså godt gå i gang. Vi har ikke det største udvalg i forårs stauder for vi går ikke på kompromis med at vi synes vores stauder skal være RET gode til at klare sig selv og komme igen og igen. De blomster, der blomstrer lige nu har vi valgt, fordi de holder længere – og kommer igen og igen – og er NEMME. Men til foråret kan vi alle sammen blive helt desperate for at have noget der muntrer op. Så køb hvad der end falder dig ind i butikkerne – så må det holde som det kan holde. Kombiner det med lidt der holder længe og sådan får du stille og roligt bygget en have op, som bliver magisk og nem – bid for bid – år efter år. 

Her er der lige påskeklokker fra sidste års drivhus – det er også en god frister!

Til de spørgsmål om våde områder mm. De er jo også rigtig spændende. Så dem samler vi op på. Vi laver et helt tema om planter til våde forhold – for vi kan hjælpe klimaet, humøret og lette rengøringen med nogle gode valg her. Og vi kan bare sige, at det er bedst at vente med at beskære og klippe i noget til dronningen har fødselsdag. Men formanden for rosenposten har vovet sig ud i det allerede nu i år, for hun mener skuddene kan klare lidt frost, hvis det sker. Så hvordan siger vi i Adso om den slags? Prøv jer frem – og se hvad der sker. Eller google og følg en anvisning – begge dele er rigtigt i vores optik. Det er ikke en rigtig eller en forkert måde at nyde naturen på.

Det var alt fra brevkassen denne gang. Vi håber vi har hjulpet en smule til at tydeliggøre hvad#naturing kan og at I føler vi svareR på spørgsmålene, selvom vi godt ved, vi svarer på en lidt anden måde end vi plejer. Det er konceptet. Så bring it on. 

Konkrete ideer til blomster lige nu og her i haven – se vores marts tema:  #naturing tiltag i haven. Enjoy!!!