Kurv

#naturing:
   Fokus på ro

#naturing:
Fokus på ro

Samtalen om ro kan meget hurtigt blive lidt hellig og lidt for politisk korrekt. Det vi alle nu skal stræbe efter. Og med et bliver det bare endnu en presbold eller ting på to-do listen. Det er IKKE det, vi vil. ABSOLUT ikke mere til den to-do-liste. Et blik på fuglen udenfor eller en gåtur kan ligeså godt give ro. Og er du der, hvor du gerne vil skabe mere ro i et grønt rum, så er her lidt inspiration og design tips.  

Ro handler for os om, at man mærker sig selv og kan høre sig selv. Det handler om et centralnervesystem, der arbejder hensigtsmæssigt for os og en hjerterytme der sænker sig. Og så handler det om, at vi kan være tilstede med os selv og andre – i verdenen – som vi helst vil. Hvor kroppen arbejder for os. Hvor angst og frygt viger tilbage for lysten til at gøre og være. Hvor vi har energi og lyst til at lege.  

Der er nogle generelle design principper fra viden om health design og naturens helende egenskaber, som gælder for de fleste. Det går ret mange år tilbage – til stenaldermennesket i os alle.
Stenaldermennesket havde brug for rammer, der gav overblik i forsøget på at minimere farlige situationer. Forskningen viser, at det stadig er på spil i os.  Ligesom det er 
vores erfaring, at jo mere afskærmning og jo mere vi kan sætte et skjold op i skellet for sikkerhed og tryghed – jo bedre. Så når du skal tænke i grønne rum, der skaber ro, så tænk altid i afskærmning bagtil (i ryggen) og på siderne og i et udsigtspunkt. Alle de åbne områder vi ser – er ikke nødvendigvis gode for os.

På terrassen på fotoet herover, har vi brugt niveauer til at skabe afskærmning og få enkelte grønne elementer. Udsigten er til det bed, som du ser herunder med de hvide tulipaner.  

Pist… Vi har i en af vores Facebook Live udsendelser haft fokus på ro og hygge, som du kan se her.

En hængende zen funktion

En kær ven og snedker har formet den ultimative hængesofa, der er tilpasset enhver menneskekrop. Her fra Adisos udstilling på Cph Garden 2019, hvor vi viste, at selv på 10m2 kan man skabe en rolig oase midt i et menneskemylder. Et hav af besøgende kiggede forbi og satte sig her. Det interessante er, hvor dybt vejret blev trukket og hvor hurtigt batterierne blev ladet op i det lille rum. Der er nogle anderledes og høje bambus, der skærmer, krydderurter, der dufter – men ikke for stærkt – i kombination med stauder, som har blide farver. Alt sammen nok til at vejret kommer helt med i maven.

Niveauer skaber ro

Niveauer kan bruges til at skabe ro. Et slags værn. Her er store sten blevet lagt, så de kan bruges til at komme fra terrassen op og ud i haven. Men du kan også vælge at sidde på et af trinene og være beskyttet bagfra af de næste trin. Det giver ro. Grønne og hvide tulipaner lyser foråret op, uden at stimulere for meget. Stauder med store blade og former er afslappende. Gentagelser af de samme blomster i lidt større grupperinger giver også en mental ro. Også her ryger vejrtrækningen pludselig helt ned i maven og beroliger vores nervesystem og tankerne er for en stund sendt venligt væk, mens andet får lov at fylde.

Et aflukke i New Yorker stil

Åben og social er vidunderligt, når man er i det humør. Andre gange kan en hel familie have brug for ro, f.eks. til morgenmadsspisning. Her er der helle. Omsluttet af grønt og niveauer, der gør man kan springe fra stolen hen på nogle store flader og lægge sig og tage sig en lur eller falde i staver i solen. Eller når den store teenager vil hænge ud med vennerne, uden de voksne kan se det, så er der også plads til det. Eller når der skal holdes møder, der kræver koncentration. Små aflukker kan være godt til at knække noget svært.

Udendørs badeområde

Materialer er vigtige. Brun i alle nuancer minder vel i virkeligheden om naturen selv – og derfor fungerer de så godt. Nogle er til sølvagtigt træ, andre til mørkt træ og andre til et mere eksotisk udseende træ. Men som regel kan alle finde ro ved alle træets toner – så længe det har en tone af noget ægte. Og en udendørsbruser er nok verdens bedste time-out fra marts til oktober eller hele året. De mange niveauer er fantastiske ventepositioner, hvis man skal skylle sig efter en badetur eller en løbetur – eller på anden måde hænger ud og lader roen indfinde sig.

Græsser som værn

Det fantastiske ved græsser er, hvordan de kan hvisle i vinden og samtidig danne et værn. Og så er de utrolig smukke om vinteren, når de bliver brune med akser som sølv, der blafrer i vinden. I stedet for en åben gårdsplads, som ingen har lyst til at sidde i, så bliver et stort bed i midten et slags centrum for små lommer til samvær. Udsigten til en variation af planter og blomster løfter ideerne op på et højere niveau, samtidig med at de rydder ligegyldige tanker af vejen. Farverne og formerne udgør sammen med afskærmningen en smukt udsigt, som giver en følelse af ro.

Træer og græsplæner

Den største fejl, de fleste begår, er at fjerne ALLE træer fra en grund for at få udsigt. Men træer ER udsigt. Træer giver værn og læ og de kan udgøre den skal, som vi kan have brug for, for at vi selv behøver mindre skjold og agtpågivenhed. Nogle blomstrer i få uger om året og er grønne og fantastiske resten af tiden. Nogle er røde eller grønne og sat sammen med det forkerte, tænker folk tit på kirkegårde. Men træer er så vigtige for os, at de i Japan kalder det, ‘skove der heler’. Med træer får du højde og et værn, som giver dig al den ro, som du finder i naturen.

Se her, hvordan du selv kan få fokus på ro i dit uderum

Gå på opdagelse i Adisos butik