Kurv

#naturing:
   Fokus på
   farver

#naturing:
Fokus på
farver

Farver er en sjov og let måde at skabe stor effekt i dit grønne uderum. Et overordnet princip for farver er: Mange farver er godt til at stimulere sindet, undtagen hvis man er stresset. Forskning blandt mennesker med stress viser, at for mange farver og stærke farver overstimulerer sanserne. Her ser blide pastelfarver og især grønne toner ud til at være bedre, fordi de skaber ro. 

Vi arbejder bevidst med at skabe rum med forskellige funktioner og udtryk og sansepåvirkning. Vores erfaring er, at vi naturligt søger derhen, hvor vi har brug for at være – lige nu. Og i naturen kommer indvirkningen – BUM – lige med det samme. Derfor har vi ALTID fokus på farver, når vi designer med #naturing og skaber grønne uderum, der styrker os. 

Når vi gennem årene har skabt uderum sammen med vores kunder, oplever vi igen og igen, hvor individuelt farver bliver opfattet. Så generelle principper er gode som udgangspunkt, så længe du også lige mærker efter, hvordan det virker for dig.  

Du kan se mere om, hvordan sammensætning af flere eller færre blomsterfarver, giver helt forskellige udtryk i vores Facebook Live udsendelse her.  

Farver kan stimulere vores hjerner

Det vi ved er, at farver kan være for voldsomme i sanseindtryk, hvis man i forvejen er overstimuleret. Det er med andre ord meget forskelligt, hvordan vi opfatter tingene – alt efter vores stressniveau – eller f.eks. præstationsniveau. På samme måde kan stærke farver være stimulerende, fordi de skaber energi. Er det mon derfor ældre holder af stærke farver? For jo ældre vi bliver, jo stærkere farver har vi glæde af. Uanset årsagen, så kan man bruge farver som inspiration. Skabe lommer, der øger ideer og giver luft fra vanetænkning.

Det handler også om tonerne i farverne

Måden man sammensætter farver skaber forskellige sindsstemninger og påvirker os alle meget forskelligt. Det er langt mere spændende at arbejde med farver, end vi først antog. Der er både præferencer – som i hvilke farver man kan lide og har associationer til. Og så er der de  farvekombinationer, som vi kan se, alle har positive reaktioner på. For eksempel kan blå-lilla eller lime være meget skarpe i sig selv. Sat sammen, er de et hit for de fleste. Prøv at finde nogle perler eller Legoklodser og se, hvordan farverne påvirker dig.  

Grønt i grønt 

Forskningen viser, at opholder vi os blandt grønne farver i naturen, så beroliger det vores centralnervesystem. Det er også vores erfaring, når vi designer sammen med jer – at grønt skaber ro. Derfor arbejder vi altid med grønne områder. Det kan være buksbom som del af staudebedet, der skaber en rolig bund for stauderne. Eller kæmpe bambus med grønne, gule og sorte stængler, som prikker til eksotiske rejseminder og sænker hjerterytmen og leder vejret helt ned i maven, På fotoet leger vi med grønt i grønt og bruger her bladenes struktur til at skabe et interessant udtryk. 

Brug årstidens farver

Har du tænkt over, om du får lyst til at se på forskellige blomsterfarver – alt efter om det er forår, sommer, efterår eller vinter?! Vi kan se en forskel og arbejder med, at der er forskellige toner, som vinder frem alt efter tidspunkt på året. Når vi når til et bestemt tidspunkt på efteråret, så foretrækker folk farver, der passer med efterårets rødlige toner. Solhatte, Sankthansurt og Oktober Stormhat er alle favoritter i deres dybe toner, der står så smukt til efterårets blade. Prøv også at tænke i vinterhaven. Stedsegrønne buske, græsser med lysende akser og buske med bær på grenene, der skaber liv.  

Forårets tidlige farver

I foråret er det vigtigt at tænke i farver. Jorden er brun, alt er mørkt, så jo tidligere vi kan prioritere farver, jo mere kan vi påvirke dagen positivt. Mange tror, det ikke betyder så meget om det er gråt eller farverigt. Men måske er de manglende stimulerende farver med til, at vi mister koncentrationen 52% af tiden. Det bliver også kaldt ‘attention deficit trait’. Vi oplever koncentrationen kommer tilbage, når vi skaber noget udenfor, der kan påvirke os inden i. Og når de første blomsterløg titter frem i vintermånederne og det tidlige forår, så er det ren lykke. 

Moderigtige eller klassiske farver

Den er god nok! Der er bestemt modetrends, når det kommer til blomster og farver i haven Orangefarvede blomster var i mange år forbundet med tidligere tiders haver. Og så står vi på Chelsea Garden Flower Show i 2016 og ser de første orangetoner igen og tænker – det er spændende det her! I dag er et af vores størst sælgende hit den orange Geom ‘Totally Tangerine’ (se foto øverst til venstre). Bliver de moderigtige toner for overvældende, så kan du altid bevæge dig over i de klassiske lysere toner – stadig med et tvist. Som her den orange-rosa pæon ‘Coral charm’

Gå på opdagelse i Adisos butik