Kurv

Sådan blev #naturing det nye sort og 5 grunde til, hvad det kan for dig

Hvad er #naturing? For os er det en måde at få naturens helende egenskaber skabt helt tæt på i vores uderum. Forskning har allerede dokumenteret naturen heler. Vi mennesker er gået indenfor 22 timer ud af døgnets 24 timer og vi har rekord meget stress og dårlig mental sundhed hos både børn, unge og voksne. 53% af tiden kan vi ikke koncentrere os.

Hvis vi skal forandre noget i verden – f.eks. finde løsninger på klima og biodiversitet og fremtidens arbejdsområder – så mener vi, at vi bør have fokus på mennesker. Når vi udvikler uderum, så gør vi det med fokus på mennesket, fordi det er dokumenteret til at øge vores helbred på mange planer. Det kan være med blik for, hvad der giver overskud, ro, kreativitet – styrker immunforsvaret, dæmper nervesystemet – der er mange veje. Men pointen er, at hvis du skaber dig udendørs lommer baseret på, hvad der gør godt for sindet – så kan vi låse op for mere potentiale.

Som founder af Adiso startede det hele med at jeg selv byggede et hus og en have, fordi behovet for at ændre hverdagen var blevet alt overskyggende. Adiso blev født ud af en tidligere venture startup med 35 ansatte og en investeringscase, der endte i ti lande. Personligt blev det tydeligt for mig, at måden mit jobliv var skruet sammen på, ville aldrig kunne resultere i, at jeg kunne udnytte, den jeg til fulde er. Derfor valgte jeg at gå.

Da jeg først byggede huset og haven, vidste jeg ikke, at jeg havde ramt noget, der var bredere – måske kan man sige – noget flere kan kende. Og jeg bliver stadig så glad, når nogen træder ind i noget, jeg har været med til at skabe og siger – nej, hvor jeg mærker det her. Det er utroligt, man faktisk kan løfte en stemning eller skabe omgivelser, der kan øge folks evne til at få ideer og løse problemer eller føle sig mindre stressede. Det er fantastisk. 

Venner, familie og direktører vi havde i huset og haven til workshops – begyndte at spørge, om vi ikke også kunne udvikle og designe uderum til andre. Samtidig med at vi mere og mere begyndte at holde workshops ude og bruge de designede områder som en del af vores workshops, begyndte vi også at skabe rum for andre. 

Der gik flere år, før vi mødte forskning og begreber, der fik os til at indse, at vores erfaring med at skabe oplevelser og viden om, hvordan vi fungerer i en hverdag – faktisk er større end som så. Det har fået os til her i 2020 at erklære, at vi nu arbejder bevidst med, at naturens helende egenskaber udvikles og skabes i de udeområder, vi har tæt på os. I dag ejer Adiso også en gård, som bliver vores showcase for det, vi nu kalder #naturing. Det er vores mål, at #naturing skal blive hvermandseje – her er 5 grunde til, hvad #naturing kan for dig:

  1. #Naturing handler om hvad mennesker skal opleve i uderummet. Efter utallige workshops med store firmaer, højtrangerede direktører, familier, institutioner og tusindvis af eventgæster, har vi indset, at vores helt store styrke er vores fokus på det, der skal SKE i de rum, vi designer. Gode områder udenfor i naturen kan lindre stress, give ro til nervesystemet, sætte tankermylder på standby, være et magisk samlingssted, sætte skub i det kreative og nye løsninger. Vi går så enormt meget op i, at naturen skal være en hjælp for os – som individer og som fællesskab. Vi udvikler derfor naturområder, der passer til hvordan vi er – og ikke den anden vej rundt. Så altså… I stedet for, at du skal blive bedre til at få taget dig sammen og bruge bålfadet i hjørnet af haven. Eller du efter arbejde virkelig skal hanke op i dig selv for at få taget en gåtur. Så går vi op, hvad der kan invitere dig til at bruge et bålsted eller få gået den tur. F.eks… hav brændet tæt på bålfadet sammen med optænding og nogle bænke og gør det ultra nemt at få gang i ilden og placer bålfadet, så du let kan blive mindet om det. Eller… placer gummistøvlerne tæt på hoveddøren og lav en lille bordplade i ståhøjde til kaffe og teen ved bænken udenfor, der inviterer til ideen om, at på det bord kunne der stå en kop kaffe. Og så tilsætter vi lige lidt mere, der kan lokke os udenfor. Nogle skønne slyngplanter og måske nogle særlige smukke blomster, man kan se fra vinduet, tæt på bænken.  
  2. Vi er utrolig optaget af at se på vaner, adfærd og hvordan vi kan styrke dit indre kompas. Undersøgelser viser, at vi nu bruger 22 timer ud af 24 timer indenfor. Men helt oprindeligt er vi altså bygget til at være i naturen. Når forskningen viser, at naturen kan hele, så kigger vi på, hvad MERE den kan gøre for os mennesker. Vi er derfor dedikeret til at undersøge, hvilke behov der er i os. Vi går dybere end at tænke i overordnede funktionaliteter såsom spisested eller læsekrog. Fordi vi er optaget af, hvordan vi vil hygge sammen, hvad afslapning skal være, hvordan vi kan være aktive – og hvad vi vil opnå med det. Derfor har vi brugt en del år på at udvikle en process, der inddrager alle vi designer for. Vi kalder det co-design – og vi mener det. Vores ideer til et godt design udspringer af analyser af, hvilke drømme, ambitioner og visioner I har.
  3. Vi nørder i stauder og konkrete planter og deres farver og indvirken på os. Samtidig med, at vi prædiker – netop stauder, planter og farver kommer til allersidst i designprocessen. Det er faktisk den fejl, de fleste begår – at de køber en staude de kan lide, men tænker ikke over det samlede billede. Hvis vi vil bruge en sedum, så kigger vi på de over 3000 forskellige slags og udvælger 5-6 stykker, der har egenskaber, som gør vi skal nyde mere og yde mindre. Og vi ved først, hvilke der er helt rigtige, når vi ved, om vi skal skærme et område af eller skabe et lille bitte kig eller sikre vinteren visner smukt ned – eller en kombi. Det at nørde i detaljen, har noget at gøre med, at man kan designe en ultra flot oplevelseshave, der ender med at kræve alt for meget – og så kan man designe noget, der er tilpasset med den energi, der er til at vedligeholde. Vi elsker stauder, fordi man kan lave uderum, der stort set er vedligeholdelsesfrie med de rigtige af slagsen. De gode stauder kan på mange måder klare sig selv samtidig med, at de er med til at gøre livet mere roligt, festligt, overskudsagtigt, smukt, sagligt, drømmende…. 
  4. Materialevalg er så vigtigt og vi går simpelthen ikke på kompromis med æstetik og mennesket. Vi har en vifte af materialer, vi altid tyer til – og samtidig matcher vi det med vores kunders ønsker og den oplevelse vi skal skabe. For vores kunder skal opleve – materialevalget er rigtigt for dem. Den vifte af materialer vi bruger igen og igen, er baseret på, at vi kan mærke den taler til stort set alle. Det er f.eks. træsorter, der bliver sølvgyldne eller som kan få en brun tjære og holde sig i toner, der minder om træstammer. Vi arbejder også en del med corten stål som tiltaler mange – og her er det ofte fuldstændig afgørende, at de rigtige planter bliver sat sammen med materialerne. I sten og belægning har vi igen og igen erfaret, at kun naturmaterialer taler stærkt til os. Tit kan vores kunder til at begynde med ikke helt forestille sig det eller mærke det. Så kan et besøg på Adiso gården være en hjælp, for her bliver det meget tydeligt at forestille sig og mærke.
  5. Nytænkning. Udover at naturen ER nytænkning, så kan vi ikke lade være med at udfordre, om vi kan retænke, hvordan man plejer at gøre tingene. Vi har igen og igen bevist, at naturing både kan være bedre og billigere. Vi har f.eks. lavet en glasbygning i plexiglas som kombling mellem to huse. Vi udvikler pt. på skydedøre i glas som afskærmning i stedet for et klassisk drivhus. Vi har designet en stald med glas og træ, lavet buede cortenstålshøjbede i kørestols højde til et plejehjem og skabt niveauer med blomster og store sten. Altsammen for at nytænke, hvordan man kan sidde i et område, gå ind og ud af et område og være midt i noget natur. 

Hvad enten du skal have udviklet et større område til børn, unge eller medarbejdere, der skal perfomre på forskellige niveauer. Om der er sygdomme som angst, ADHD eller stress involveret – eller mennesker der skal levere på højt niveau under pres, så bidrager vi gerne som udviklingsansvarlige eller med inspiration. Vi samarbejder gladeligt med andre landskabsarkitekter, arkitekter og andre kloge hoveder. Det er kun sjovt. Jo mere vi kan udbrede #naturing og ideen om, hvor godt det er for os med uderum, vi kan opleve i, jo bedre. Den opgave skal vi endelig være flere, der løfter sammen. Vi har forskellige tilbud, men du er ALTID velkommen til at spørge, om vi kan skrue noget sammen til dig på en anden måde.